Suur-Savon Sähkö: 3M ikkunakalvot ja ilmalämpöpumppu ovat järkevä yhdistelmä jäähdytykseen

– Ensin ajattelin, että voiko tällainen nanokalvo toimia ikkunoiden kautta tulevan liikalämmön vähentämiseen. 3M Prestige ikkunakalvo on poikkeuksellinen tuote aikaisempiin peilikalvoihin verrattuna. Mietin myös kestävyyttä ja miltä ikkunakalvot näyttävät kahden-viiden tai kymmenen vuoden päästä?

3M Prestige nanokalvoista oli kuitenkin saatavissa tekniset tiedot, joilla pystyimme etukäteen laskemaan mikä vaikutus kalvoilla on. Kun 3M Prestige ikkunakalvoille sai vielä valtuutetun asennusliikkeen asentamana 10 vuoden takuun, ja takana oli iso yritys (3M), se loi uskoa hankkia nämä. Tuntemattoman yrityksen tuote olisi jäänyt kyllä hankkimatta, kertoo Suur-Savon Sähkön Energianeuvoja Sauli Kuparinen.

Auringonsuojakalvot vähentävät jäähdytyskustannuksia niin toimistoissa kuin omakotitaloissa

Passiivinen aurinkosuojaus on ehkä järkevintä mitä voi tehdä ennen kuin lähtee liikalämpöä koneellisesti poistamaan. Ikkunakalvoilla eliminoidaan ongelma ennen kuin se syntyy. Siten ei tarvitse investoida  jäähdytyslaitteisiin niin paljoa. Lämpökuormaa ikkunakalvoilla pienentämällä huoneisiin ei tarvitse tuoda niin paljon kylmää ilmaa. Näin veto-ongelmatkin ovat huomattavasti pienemmät.
Meillä Suur-Savon Sähkössä on  kiinteistö, jossa toimiston isohkot ikkunat avautuvat suoraan etelään päin. Ikkunoiden edessä ei ole minkäänlaista varjostusta vaan ihan asfalttikenttää.  Laskelmat näyttivät selvästi, että toimiston lämpökuorma tuli suurimmaksi osaksi ikkunoista. Osassa kiinteistön toimistohuoneista oli jo jäähdytys, mutta se oli hivenen alitehoinen. On selkeä tuntuma, että ikkunakalvoilla jäähdytys saatiin toimimaan huomattavasti kevyemmällä ratkaisulla.

Omakotitalo viileäksi edullisesti ikkunakalvojen ja ilmalämpöpumpun yhdistelmällä

Energianeuvojana minulle tulee omakotitalojen omistajilta hyvin paljon kysymyksiä ilmalämpöpumpun käytöstä jäähdytyksessä.  Omakotitaloissa viilennys ilmalämpöpumpulla toimii tosi hyvin, kun auringonsuojakalvot asennetaan ilmalämpöpumpun avuksi. Passiivinen aurinkosuojaus ikkunakalvoilla on erittäin järkevää, silloin jäähdyttämiseen ei tarvitse käyttää niin paljoa sähköä.
Omakotitaloissa ilmalämpöpumppu asennetaan yleensä keskeiselle paikalle lämmitystä varten. Näin asennetun ilmalämpöpumpun jäähdytysteho ei kesällä kuitenkaan riitä makuuhuoneisiin saakka jäähdyttämään.Etelä-seinien ikkunoihin asennettujen 3M Prestige ikkunakalvojen ja ilmalämpöpumpun yhdistelmällä saadaan riittävä ratkaisu jäähdytykseen. Näin ei tarvitse erillisiä jäähdytysjärjestelmiä varten alkaa talon rakenteita kalliisti purkamaan ja rakentamaan uudelleen. Eivätkä erilliset jäähdytysjärjestelmät välttämättä ole kovin kauniita makuuhuoneisiin asennettuina.
Meillä Suur-Savon Sähkössä on myös pari omakotitalon kokoista pienempää kohdetta mihin ei ollut mahdollista lähteä rakentamaan huonekohtaista jäähdytystä. Näihin kiinteistöihin laitettiin kaikkiin etelän puoleisiin ikkunoihin 3M Prestige ikkunakalvot. Keskeiselle paikalle sijoitettua ilmalämpöpumppua käytetään kesällä jäähdytykseen, jäähdytetyn ilman siirtyessä avointen ovien kautta eri tiloihin. Ikkunakalvojen ja ilmalämpöpumpun yhdistelmäratkaisulla saatiin tuntuva vaikutus huoneiden lämpötilaan. Tämä ei olisi onnistunut pelkästään ilmalämpöpumpulla tai pelkällä ikkunakalvolla. Ikkunakalvojen avulla päästiin huomattavasti kevyemmällä jäähdytyksellä hyvään lopputulokseen.

Julkisivu pysyy ennallaan, eikä ikkunoista tule peililaseja

Se näissä 3M Prestige ikkunakalvoissa on ollut hienoa, että ne eivät muuttaneet millään tavalla rakennuksen julkisivua ja ulkonäköä. Nanokalvoilla toteutettuna ikkunoista ei tullut peililaseja. Kukaan ei ole edes huomannut, että niissä ikkunoissa on kalvot.
Eihän kalvot ehkä ihan niin tehokkaita ole kuin mekaaniset kaihtimet, mutta hinta-laatu -suhteeltaan ja hinta-hyöty -suhteeltaan ne ovat kyllä hyvä ratkaisu. Ikkunakalvojen asennuksissakaan ei oikein voi yllätyksiä tulla. Toisin voi käydä mekaanisissa aurinkosuojauksissa, jotka kiinnitetään julkisivuverhoukseen.

Selkeästi hinnoiteltu tuote valmiiksi asennettuna, eikä huoltokulutkaan pääse yllättämään

Ostimme ikkunakalvot asennettuna 3M:n valuutetulta asennusliikkeeltä, Mainospuu Oy:ltä. Tilaaminen oli helppoa ja hinnoittelu selkeä: neliöhinta tuotteelle ja neliöhinta asennukselle. Tilaaja saa tietää hyvin tarkasti kokonaishinnan. Hinnaltaan ikkunakalvot olivat huomattavasti edullisemmat kuin ulkopuoliset kaihtimet. 3M Prestige ikkunakalvoissa ei ole minkäänlaisia huoltokuluja. Toista olisi joissakin markiiseissa tai muissa liikkuvissa ratkaisuissa.

Mikkeliläisen Mainospuun asentamat 3M Prestige ikkunakalvot ovat olleet meillä paikallaan nyt jo kolmatta kesää. Hankkisin nämä ihan varmasti jatkossakin meidän omiin kohteisiimme. Jos tarvetta taas tulee, niin samalla tuotteella mennään. Ehdottomasti suosittelen 3M ikkunakalvoja ja Mainospuuta omakotitalojenkin aurinkosuojaukseen.

Sauli Kuparinen sssoy

 

Sauli Kuparinen
Energianeuvoja
Suur-Savon Sähkö Oy
www.sssoy.fi

3M ikkunakalvot: Asennusliikkeet ja jälleenmyyjät
3M asennusliike Mikkelissä: www.mainospuu.fi

Haastattelu ja teksti: www.mobicon.fi
Sivuston ylläpito ja kehitys: www.digioma.fi