Helsingin yliopiston Biokeskus 3:n toimistojen viilennys ja ikkunakalvot

Haastattelimme Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskuksen Kiinteistöpäällikkö Juha Kurkea, aiheena Biokeskus 3:n viilennys ja ikkunakalvot.

Viikin kampuksella sijaitsevan Biokeskus 3:n toimistoista osa kuumeni aurinkoisella säällä tuskaisen kuumiksi. Sisälämpötila nousi pahimmillaan jopa 35 asteeseen. Työskentely tuollaisessa lämpötilassa on kaikkea muuta kuin miellyttävää ja tehokasta. Jotain oli tehtävä.

Toimivatko ikkunakalvot toimiston viilentämisessä?

Osa toimistojen viilennystä haluavista ihmisistä epäili ikkunakalvojen toimivuutta. Sanottiin, että ne eivät auta lämpötilan laskemisessa ja niiden kestävyyttäkin epäiltiin. Jotkut luulivat, että vain peilaavat kalvot voisivat toimia ja sellaiset eivät sopisi rakennuksen arkkitehtuuriin.

Kiinteistöpäällikkö Juha Kurki nähnyt toisenlaisia tuloksia aiemmissa tehtävissään, ja hän halusi oikaista virheellisiä käsityksiä ikkunakalvojen toimivuudesta.

– Kalvotimme ensin n. 60 m2 testialueen etelän puoleisiin ikkunoihin. Siinä pääsimme kokeilemaan miten kalvot toimivat, kertoo kiinteistöpäällikkö Juha Kurki.

Kaksoisjulkisivun sijaan 3M auringonsuojakalvo

Biokeskus 3:n lasijulkisivu etelän puolella on kaksoisjulkisivua, paitsi reilun 200 m2 alue, joka toteutettu ilman kaksoislasitusta. Koko julkisivu on lasia lattiasta kattoon.

Arkkitehtoonisista syistä kyseiseen osan viilentämistä ei voitu toteuttaa kaksoisjulkisivulla. Ratkaisun piti olla huomaamaton ja siksi ei voitu käyttää myöskään markiiseja, peilikalvoja tai muuta näkyvää ratkaisua.

Ikkunakalvoksi valittiin nano-teknologiaa hyödyntävä 3M Prestige auringonsuojakalvo, joka ei muuta rakennuksen ilmettä, mutta alentaa merkittävästi lämpökuormaa.

– Tällä auringonsuojakalvolla saatiin aikaan vastaava suojaus kuin kaksoisjulkisivulla, kertoo kiinteistöpäällikö Juha Kurki Helsingin Yliopiston Tila- ja Kiinteistökeskuksesta.

Lämpötilojen tasausta ilman huoneistokohtaista jäähdytystä

Koko rakennuksessa oli jo  ilmanvaihdon kautta toteutettu keskitetty jäähdytys. Lämpökuormien erilaisuus eri osissa rakennusta teki kuitenkin mahdottomaksi saada kaikkiin tiloihin sopivaa lämpötilaa.

– Jos koko talon sisään tulevan ilman lämpötilaa olisi alettu laskea, olisi seurannut kondenssio-ongelmia ja osa tiloista olisi jäähtynyt kylmiksi kuin jääkaapit, kuvailee kiinteistöpäällikkö Kurki tilannetta.

Huoneistokohtaisen jäähdytyksen rakentaminen hylättiin selkeästi kalliimpana ja energiataloudellisesti heikompana kuin ikkunakalvotus.

Näin päädyttiin alentamaan ja tasaamaan rakennuksen eri osien lämpökuormaa  3M ikkunakalvoilla. Samalla vältyttiin jäähdytyksen energiankulutuksen kasvulta. Vähäisempi jäähdytys merkitsee myös pienempää hiilijalanjälkeä.

Vaikuttavia mitattuja tuloksia ja kiittäviä käyttäjiä

Hellesäällä toimistojen sisälämpötilan nousi jopa 35 asteeseen, kun ulkona oli 28 lämpöastetta. Kyseisen toimistotilan käyttäjät ovat ympäristötieteilijöitä, jotka halusivat mitata lämpötiloja ennen ja jälkeen kalvotuksen.

–  Ympäristötieteilijöiden mittausten mukaan, ulkolämpötilan ollessa sama 28 astetta, ikkunakalvojen asennuksen jälkeen sisälämpötila laski peräti kymmenellä asteella, 25:een lämpöasteeseen, hämmästeli Juha Kurki odotettua suurempaa lämpötilan laskua.

– Harvoin kiinteistöpäällikkö saa näin kiittävää palautetta, kuin tästä ikkunakalvojen asennuttamisesta on tullut. Toimiston käyttäjät ovat erittäin tyytyväisiä ratkaisuun. Kestävää kehitystä arvostavat ympäristötieteilijät arvostavat kovasti sitä, että lämpötilan lasku saatiin aikaan ympäristöystävällisesti, lisäämättä jäähdytystä ja energiankulutusta, kertoo Juha Kurki

Kuuden vuoden kokemuksella 3M ikkunakalvoja on helppo suositella

– Auringonsuojakalvot ovat olleet nyt kuusi vuotta tässä kiinteistössä. Ne ovat edelleen hyvässä kunnossa. Niissä ei ole mitään rispaantumisen tai kulumisen merkkejä, kertoo kiinteistöpäällikkö Juha Kurki.

– Erityisen mukavaa on ollut se, että sisälämpötila laski kalvojen asennuttamisella enemmän kuin 3M-esitteissä luvattiin. En olisi uskonut kalvojen tarjoavan näin hyvää aurinkosuojausta. Voin suositella 3M ikkunakalvoja muillekin, sanoo tuloksista ilahtunut Juha Kurki

– Näiden auringonsuojakalvokokemusten jälkeen suhtaudun varauksella kaksoisjulkisivujen rakentamiseen, koska tällaisella kalvotuksella saadaan aikaan sama vaikutus, murto-osalla kaksoisjulkisivun kustannuksista, sanoo Kurki.

3M ikkunakalvot kestävät ja niillä on pitkä takuu

3M ikkunakalvoille myönnetään valtuutetun 3M asennusliikkeen asentamana, jopa yli 10 vuoden takuu. Biokeskus 3:n ikkunoissa kalvot ovat olleet jo noin kuusi vuotta. Ikkunakalvot asensi 3M:n valtuuttama asennusliike Teippi-Z.

– Suosittelen aurinkosuojaukseen niin 3M ikkunakalvoja kuin niiden asentajaa Teippi-Z Oy:tä. Ikkunakalvot on olleet asennettuna jo kuusi vuotta ja ne ovat edelleen hyvässä kunnossa. Kalvot ovat huomaamattomat, rakennuksen ulkoasu ei muutu miksikään. Kun kalvot asennetaan ammattitaidolla niin niitä ei huomaa edes läheltä, kertoo kiinteistöpäällikkö Juha Kurki.

– Asennusliikkeen toiminnassa ei ollut mitään huomautettavaa.  Tässä kohteessa oli vielä haasteellinen asennuspaikkakin. Teippi-Z järjesti ulottuvat erikoisnosturit asennusta varten. Kaikki meni ihan mallikkaasti, arvioi Juha Kurki.

3M ikkunakalvoja on saatavana turvakalvoina, auringonsuojakalvoina ja lämmitysenergiaa säästävinä energiakalvoina, sekä näiden yhdistelminä eri tarkoituksiin.

 

Lisätietoja:

Hannu Heikkilä
Puh. 0400 302 643
hannu.heikkila@energiakalvot.fi
www.energiakalvot.fi

Juha Kurki, Kiinteistöpäällikkö
Tila- ja kiinteistökeskus, Helsingin yliopisto
Puh. 02941 40647
www.helsinki.fi/tila

Ari Vepsäläinen, Toimitusjohtaja
Teippi-Z Oy
Puh. 020 729 1501
www.teippi-z.fi

3M ikkunakalvot: Asennusliikkeet ja jälleenmyyjät

Haastattelu ja tekstiwww.mobicon.fi

Biokeskus 3 toimiston jäähdytys ikkunakalvot