Auringonsuojakalvoilla huoneet viileämmiksi

Sokos Hotel Kupittaa, aurinkosuojakalvot

Sokos Hotel Kupittaan huoneet tarjoavat upeat näkymät suurista ikkunoista. Valon lisäksi ikkunoista tulee sisälle auringon lämpösäteilyä.

3M auringonsuojakalvoilla vähennettiin huoneiden lämpenemistä auringonpaisteella. Näin vähäisempi jäähdytys pitää huoneet mukavan viileinä.

 

Projekti lyhyesti

Viileät huoneet auringonpaisteella

Kohde: Vuonna 2020 valmistunut Sokos Hotel Kupittaa

Haastatellut kiinteistön käyttäjän edustajat:
Kehitysjohtaja Anssi Tähtinen
Turun Osuuskauppa

Hotellipäällikkö Heidi Sukari
Sokos Hotel Kupittaa

Tuote: 3M Prestige auringonsuojakalvot

Toteuttaja: Valtuutettu 3M asennusliike SKK Group

Tulos: Huoneiden viilennys jäähdytysenergiaa säästäen

  • Huoneisiin jopa 3 asteen viilennys
  • Jäähdytystarve pienemmäksi
  • Toteutus hotellin toimintaa rajoittamatta

Auringonpaiste kuumentaa sisätiloja

– Lämpötila huoneiden lämpötila nousi auringonpaisteella pahimmillaan 28 asteeseen, kertoo kehitysjohtaja Anssi Tähtinen Turun Osuuskaupasta.

Lämpöongelmaa tutkimaan valittiin suunnittelu- ja konsultointiyritys Ramboll.

Rambollin asiantuntijat totesivat, että huoneiden liiallinen kuumeneminen johtui ikkunoiden kautta tulevasta auringon lämpösäteilystä.

Energiatehokkaista ikkunoista huolimatta auringonpaiste kuumensi huoneita liikaa.

Jäähdytystehon lisääminen ei ollut ratkaisu

Huoneiden viilennys Sokos Hotel Kupittaalla on toteutettu jäähdytyssäteilijöllä.

– Pyrimme aluksi ratkaisemaan lämpöongelmaa kiinteistön omistajan ja rakentajan kanssa lisäämällä jäähdytystä, ilmanvaihdon litramääriä ja tehoa, kertoo kehitysjohtaja Anssi Tähtinen tilojen käyttäjän edustajana.

– Nostettuamme jäähdytystehoa tarpeeksi, tuli vastaan kastepiste, jolloin katossa olevat jäähdytyspaneelit alkoivat tiputtamaan vettä. Tämä ei ollut toimiva ratkaisu myöskään energiankulutusta ajatellen, toteaa  Anssi Tähtinen.

Huoneiden viilennys energiatehokkuus edellä

Green Key -sertifioitu Sokos Hotel Kupittaa on sitoutunut energiankäytön tehostamiseen.

Kuumenevien huoneiden viilentämiseen oli tarve löytää energiatehokas ratkaisu, jolla taataan asiakkaiden viihtyminen.

– Auringonpaisteessa ikkunoiden läpi hohkasi liikaa lämpöä huoneisiin, kuvailee Sokos Hotel Kupittaan hotellipäällikkö Heidi Sukari lähtötilannetta.

Auringon kuumentamien huoneiden viilennys jäähdytystehoa nostamalla ei olisi energiatehokasta.

– Todettuamme, että nimenomaan ikkunat olivat merkittävä tekijä lämpötilojen nousuun, lähdettiin hakemaan ratkaisua auringonsuojakalvoista, kertoo Anssi Tähtinen.

3M auringonsuojakalvot avuksi

3M auringonsuojakalvoista oli hyviä kokemuksia jo ennalta sekä kiinteistön käyttäjällä, Turun Osuuskaupalla että konsulttina toimineella Rambollilla.

– Otin esille yhtenä ratkaisuvaihtoehtona ikkunoiden kalvotuksen. Meillä tutkittiin myös ilmastointilaitteen tehostamista, parantamista ja muuttamista, mutta se on kalliimpaa lystiä kuin kalvotus, toteaa Anssi Tähtinen erilaisista vaihtoehdoista.

Rambolin mittaustulokset 3M Prestige auringonsuojakalvojen tehosta aurinkosuojauksessa helpottivat päätymistä tähän ratkaisuun.

Pimentääkö auringonsuojakalvot huonetta?

– Ennen päätöksen tekoa mietitytti, että mahtaako kalvo tummentaa ikkunoita ja sisätiloja, kun se päästää vähemmän auringonsäteitä sisälle, muistelee Anssi Tähtinen tilannetta ennen koeasennuksia.

– Kun menee huoneeseen hotellikäytävästä, ei sitä huomaa laisinkaan, että siellä olisi kalvo.  Ajattelimme, onko auringonsuojakalvoilla pimentävä, negatiivinen vaikutus, mutta sitä ei ollut, toteaa Anssi Tähtinen.

Energiakalvot Suomi Oy:n Hannu Heikkilä antoi suosituksensa kohteeseen parhaiten soveltuvista kalvoista, myös tummuuden osalta. Samoin kalvojen kohteeseen parhaiten sopivasta asennustavasta. Näin varmistettiin laajan ja vaativan projektin onnistuminen.

Auringonsuojakalvoilla merkittävä viilennys energiatehokkaasti

3M Prestige auringonsuojakalvojen asennuksen jälkeen huoneiden ylimmät lämpötilat laskivat auringon paisteella jopa 3 lämpöastetta. Tällä on merkittävä vaikutus niin huoneen viihtyisyyteen kuin jäähdyttämisen tarpeeseen.

Auringonsuojakalvot rajoittavat lämmön siirtymistä ikkunoista sisälle. Tämä tekee jo sinällään hotellihuoneista viihtyisämpiä.

Ympäristön ja kustannusten kannalta on ehdottomasti parempi ratkaisu rajoittaa tilojen lämpenemistä ennen kuin jäähdyttää jo kuumentunutta tilaa kovalla teholla.

 

Toteuttajaksi valittiin kokenut SKK Group

3M ikkunakalvojen toimittajaksi ja asennusten toteuttajaksi valittiin Suomen kiinteistökalvotus (osa SKK Groupia).

SKK Group Oy:llä on vuosien kokemus laajojen ja vaativien kohteiden ikkunakalvotuksista.

– Asiointi SKK Groupin projektinjohdon kanssa oli kyllä erittäin miellyttävää ja kaikki sujui hyvin. SKK Groupin Petteri Mäkelä piti meidät hyvin ajan tasalla, kertoivat niin Anssi Tähtinen kuin Heidi Sukari.

SKK panostaa palveluun ja käyttää apunaan muita asiantuntijayrityksiä. Tässäkin tapauksessa Energiakalvot Suomen Hannu Heikkilä oli vahvasti projektissa mukana.

– SKK Groupin kanssa kaikki sujui jotenkin vaivattomasti. Oli kyllä todella hyvää, aktiivista yhteistyötä

SKK Group on Suomen suurimpia valtuutettuja 3M ikkunakalvojen asennusliikkeitä.

– Asennuksissa kaikki sujui jotenkin vaivattomasti. Oli kyllä todella hyvää, aktiivista yhteistyötä, kuvailee Heidi Sukari.

–  Projekti meni varsin sujuvasti, yhteydenpito toimi. Jos meillä oli joitain asioita joihin toivoimme muutosta niin ei tarvinnut keskustella asiasta kahta kertaa. Tämä ei ole itsestään selvää kaikkien toimijoiden kanssa, kommentoi Anssi Tähtinen yhteistyön sujuvuutta.

 

 

Poikkeuksellinen sijainti vaati junaliikenteen pysäyttämisen

Sokos Hotel, Kupittaa, juna-asema

Sokos Hotel Kupittaa sijaitsee juna-aseman yhteydessä

Suuri osa kalvotettavista ikkunoista suuntautuu junaradan puolelle. Tämä teetti oman haasteensa asennukselle.

– Tässä radan yhteydessä kun ollaan niin VR:ltä pitää olla valvoja paikalla ennen kuin mitään voi hotellin radan puoleisella seinällä tehdä, taustoitti Heidi Sukari

Turvallisuussyistä junaliikenne ja -raiteen sähköt piti katkaista ikkunakalvojen asennuksen ajaksi. Tämä oli mahdollista vain yöaikaan. Niinpä auringonsuojakalvot asennettiin vasta yöllä.

– SKK teki taustatyöt huolella. Kaikki meni tosi kivuttomasti ja ilman yllätyksiä

SKK Group suunnitteli työt niin, että radan puoleiset ikkunat saatiin kalvotettua sujuvasti yöaikaan, kertoo Heidi Sukari

– Kaikki sujui tosi mukavasti ja valmista tuli aikataulussa, tiivistää Heidi Sukari projektin etenemisen haastavassa ympäristössä.

Tuloksena viihtyisät huoneet ja vähäisempi energiankulutus

 

Hotellissa huoneiden lämpötila vaikuttaa merkittävästi viihtyvyyteen. Hotelliin tullaan viihtymään ja moni myös työskentelee hotellissa. Miellyttävä sisälämpötila palvelee kaikkia.

Sokos Hotel Kupittaalla 3M auringonsuojakalvoilla saavutettiin halutut tulokset. Huoneet ovat viileämmät auringonpaahteessa ja energiankulutus pysyy maltillisena.

Sopisiko tällainen ratkaisu muillekin?

– Jo ihan rakennusvaiheessa minun mielestäni kannattaisi löytää tällaisia ratkaisuja, jotka ovat energiatehokkaita jatkossa, suosittaa Anssi Tähtinen.

– Kyllähän me saamme kaikki viileiksi sähköllä. Ei siitä ole kysymys, mutta mitä enemmän kulutetaan energiaa ja mitä järeämpi viilennyslaite on, sitä kalliimmaksi sen tekeminen ja käyttäminen tulee tietysti, toteaa Anssi Tähtinen.

3M Prestige auringonsuojakalvot ovat oiva ratkaisu, kun halutaan vähentää auringon lämpösäteilyn aiheuttamia ongelmia ja liikaa energiankulutusta.

Toimivalla aurinkosuojauksella vältetään jäähdytysjärjestelmien tehon kasvattamisesta johtuvia tarpeettomia investointeja ja käyttökustannuksia. Vähäisempi jäähdyttäminen on ympäristöteko.

Millaiseen tilanteeseen suosittelet 3M ikkunakalvoja?

– Kun energiamarkinoiden tilanne on tällainen niin energiankulutukseen todella kannattaa kiinnittää huomiota, sanoo Anssi Tähtinen.

– Ihmiset haluavat edelleen isoja ikkunoita ja komeita maisemia.  Aurinkosuojauksella on merkitystä energiankulutukseen pidemmälläkin aikavälillä, toteaa Anssi Tähtinen.

– Kun halutaan rajoittaa auringonpaisteesta johtuvaa lämmön kertymistä sisätilohin ja sisälämpötilaa halutaan laskea niin 3M auringonsuojakalvot ovat hyvä ratkaisu, suosittaa Heidi Sukari

Miten työt SKK Groupin kanssa sujui?

Aurinkosuojakalvojen asennus toteutettiin viime kesänä, kun hotellin toiminta oli täydessä käynnissä. Miten työt hoitui hotellin ollessa käytössä koko projektin ajan?

– Odotin, että olisi tullut vähän enemmän häiriöitä tai viivästyksiä merkittävissä määrin, mutta niitä ei kyllä ilmentynyt, kuvailee Anssi Tähtinen projektin odotuksia ja kulkua.

– Työt sujui todella hyvällä yhteistyöllä ja joustavasti

– Yhteistyö oli tosi joustavaa. SKK toi tosi vahvasti esiin sen, että he haluavat toteuttaa asennuksen niin, ettei meidän asukkaat häirinny, korostaa Heidi Sukari.

– Asiat tehtiin hyvin ja niin kuin oltiin sovittu. SKK:n kanssa onnistui hyvä, rakentava vuorovaikutus. He toteuttivat työnsä sopimamme aikataulun puitteissa, tosi joustavasti, kiittää Heidi Sukari.

 

Kysy aurinkosuojauksesta

Ikkunakalvoasiantuntija​
Hannu Heikkilä
Puh. 0400 302 643
hannu.heikkila@energiakalvot.fi
www.energiakalvot.fi

Pyydä tarjous

Pyydä tarjous auringonsuojakalvoista

Valtuutettu 3M asennusliike
Suomen Kiinteistökalvotus /
SKK Group Oy

Petteri Mäkelä
Puh. 0201 555 400
petteri.makela@skkgroup.fi
www.kiinteistokalvotus.fi

Suomen Kiinteistökalvotus banneri

Haastattelu ja teksti: www.mobicon.fi
Kuvat hotellista ja asemalta: Sokos Hotels