Markiisit vai ikkunakalvot ratkaisuksi lääkäriaseman viilentämiseen?

Aluksi markiisit, ikkunakalvot tai muu aurinkosuojaus puuttui Koskiklinikan uusista toimitiloista, ja suuri-ikkunaiset vastaanottohuoneet lämpenivät tukalan kuumiksi aurinkoisella säällä.

Koskiklinikka on Tampereella toimiva yksityinen terveydenhuollon palveluyritys, joka tarjoaa mm. yleis- ja erikoislääkäripalveluja, laboratorio- ja tutkimuspalveluja sekä työterveyspalveluja.

– Meillä on kolmessa vastaanottohuoneessa ja yhdessä toimenpidehuoneessa kokonainen ulkoseinä lasia. Auringonpaiste kuumentaa huoneita jo aikaisin keväällä vaikka ulkona olisi vielä viileää. Kesällä iltapäivisin vastaanottotilan lämpötila nousi pahimmillaan lähelle kolmeakymmentä, palvelupäällikkö Leena Haataja Koskiklinikalta kertoo.

Koskiklinikka halusi panostaa työhyvinvointiin ja asiakastyytyväisyyteen huolehtimalla vastaanottohuoneiden sopivasta lämpötilasta aurinkoisellakin säällä, ilman liiallista ja energiankulutusta kasvattavaa jäähdytystä. Punnittuja vaihtoehtoja ongelman ratkaisuksi olivat huonekohtainen jäähdytys, markiisit ja ikkunakalvot.

Markiisit pimensivät ja olivat ongelmallisia tuulisella säällä

– Markiisien kanssa oli ongelmia edellisissä toimitiloissamme mm. silloin, kun samaan aikaan oli tuulista ja aurinko paistoi. Markiisien tuulianturi ohjasi automatiikan vetämään markiisit sisään, jotta markiisit eivät rikkoutuneet tuulessa. Tuulisena ja aurinkoisena päivänä markiiseista ei siis ollut hyötyä, vaan huoneet kuumenivat.

– Ikkunakalvoissa ei ole tätä tuuliongelmaa ja ne eivät myöskään estä auringonvalon tuloa huoneeseen. Vaikka ikkunakalvojen lämmöntorjunta on hyvä, ne eivät silti pimennä huonetta, toisin kuin markiisit.

3M Prestige ikkunakalvot ratkaisivat ongelman

– Mietimme vaihtoehtona myös huoneistokohtaista ilmastointia. Uusissa toimitiloissamme on muuten hyvä ilmastointi, mutta jäähdytystä ei voi säätää huonekohtaisesti. Jos me olisimme lisänneet jäähdytystä kuumimpien huoneiden mukaan, niin toisissa huoneissa alkaisi paleltaa ja alettaisi kärsimään vedosta.

Huoneiden kuumenemisen tunnistettiin johtuvan ikkunoiden kautta tulevasta auringonpaisteesta, eikä niinkään ulkolämpötilasta. Kuumempien huoneiden riittävä jäähdytys yhteisellä ilmastoinnilla olisi tehnyt muista huoneista kylmiä ja vetoisia.  Näistä syistä ikkunakalvot muodostuivat varteenotettavaksi vaihtoehdoksi.

– Koska tiloissa oli ikkunapinta-alaa niin paljon ja aurinko se lämmittävä tekijä, niin lähdimme selvittämään ikkunakalvoja vaihtoehtona. Budjetoidessamme hankintaa huomasimme, että se ei ollut tietysti ihan halpaa enää tässä vaiheessa.

Kun 3M-ikkunakalvojen kustannuksia peilattiin niistä saataviin hyötyihin, oli hankintapäätös kuitenkin helppo tehdä.

Ikkunakalvojen hankinta osoittautui selkeästi huonekohtaista jäähdytystä edullisemmaksi ratkaisuksi ja markiiseja ei enää haluttu.

Ikkunakalvojen asennus ennen mainosteippauksia tai niiden yhteydessä

Ikkunakalvojen asennus on edullisempaa ennen muiden ikkunateippausten tekemistä tai niiden asennuksen yhteydessä, kuten Leena Haataja oppi projektin myötä.

– Meillä oli jo valmiiksi Koskiklinikan mainosteippaukset ikkunoihin asennettuna, koska emme osanneet odottaa lämpöongelmia tuoreissa ilmanvaihdon jäähdytyksellä varustetuissa toimitiloissa. Lämpöongelman vuoksi jouduimme poistattamaan ikkunateippaukset ja teettämään ne uudelleen ikkunan ulkopuolelle tulleen ikkunakalvon päälle.

Ikkunakalvojen asennus ja mainosteippaus sujui kätevästi saman tekijän eli Anetcomin toimesta. Anetcom suunnittelee ja toimittaa niin mainosteippauksia kuin ikkunakalvoja.

Ikkunakalvojen asennus ei haitannut työskentelyä

Koskiklinikan ikkunakalvot asennettiin ulkopuolelle, eikä asennus näin ollen haitannut samanaikaista työskentelyä huoneissa.

– Mielestäni asennus Anetcomin toimesta sujui todella hyvin ja nopeasti. Saimme asennutettua ikkunakalvot aika aikaisessa vaiheessa, heti kun keväällä oli vähän lämpöisempää keliä. Koska ikkunakalvot asennettiin ulkopuolelle, asennus ei häirinnyt meidän toimintaammekaan.

Positiivisten kokemusten myötä helppo suositella

Koskiklinikan huoneissa työskentely on nyt miellyttävämpää ja asiakkaiden vastaanotolla käynti on viihtyisämpää, minkä ansiosta Leena Haatajan on helppo suositella 3M ikkunakalvoja ja Anetcom Oy:tä myös muille.

– Voin suositella ikkunakalvoja muillekin ja olen jo niitä suositellutkin. Suosittelen ikkunakalvoja etenkin tilanteisiin, joissa on ongelmia auringonpaisteen kanssa. Niille on varmasti tarvetta, koska nykyään on paljon lasiseinäisiä ja muutoin suurilla ikkunapinnoilla varustettuja rakennuksia.

– Me olemme olleet kyllä tyytyväisiä 3M ikkunakalvoihin ja Anetcomiin niiden asentajana. Löysimme ratkaisun, jota haimme ja se toimi, Leena Haataja Koskiklinikalta sanoo.

3M ikkunakalvoja on saatava turvakalvoina, auringonsuojakalvoina ja lämmityseneregiaa säästävinä energiakalvoina, sekä näiden yhdistelminä eri tarkoituksiin.

Lisätietoja:

Leena Haataja Palvelupäällikkö, työterveyshoitaja
Tampereen Lääkärikeskus Oy, Koskiklinikka Villilä
Puh. (03) 2506 820
www.koskiklinikka.fi

Jarkko Hietikko, Myynti, Anetcom Oy
Puh. 040 587 6235
www.anetcom.fi

3M ikkunakalvot: Asennusliikkeet ja jälleenmyyjät

Haastattelu ja teksti: www.vapauttamo.fi

Sivuston ylläpito ja kehitys: www.digioma.fi