Energiansäästöä ja viihtyvyyttä 3M auringonsuojakalvojen avulla

Kauppakeskus Myllyn energiansäästö-hanke on upea esimerkki siitä, miten 3M auringonsuojakalvoilla voidaan parantaa kiinteistön energiatehokkuutta ja lisätä samalla tilojen viihtyvyyttä.

Kauppakeskus Mylly Raisiossa on Varsinais-Suomen suurin kauppakeskus, koostuen 91 000 neliön pinta-alasta ja lähes 150 liikkeestä. Suuressa kauppakeskuksessa on myös suuri ikkunapinta-ala, joka aiheuttaa haasteita erityisesti kesähelteillä valtavana jäähdytysenergian tarpeena.

Energiansäästöä ja viihtyvyyttä samalla ratkaisulla

Edessä oli mittava energiansäästöremontti, johon haettiin kustannustehokasta ratkaisua. Jäähdytyskoneiston ja ikkunoiden uusimisen sijaan Kauppakeskus Myllyyn päätettiin asentaa 3M Prestige aurinkosuojakalvot.

Kalvoilla saatiin aikaiseksi energiatehokas ja lämpötilaltaan mukava kauppakeskus, jossa viihtyvät niin asiakkaat kuin yrityksetkin.

– Jäähdytystarve Myllyssä on kova ja jäähdytyskoneiston kuormitusta haluttiin vähentää. Isot koneet, isot kulutukset, joten tällaiset toimenpiteet hyvin nopeasti kumuloituvat isoksi säästöksi, kertoo Jani Vitikka, projektista kiinteistön omistajan puolesta vastannut SOK Kiinteistöässän energiamanageri.

Lisäksi Myllyssä toimivien liikkeiden että siellä vierailevien asiakkaiden viihtyvyyttä haluttiin parantaa.

– Kyllä sähköä saa säästettyä kun käännetään venttiilit kylmälle ja laitetaan valot pois, Jani vitsailee. Mutta se ei ole se idea, vaan energiaremontilla nimenomaan halutaan parantaa olosuhteita kauppakeskuksen sisällä.

3M Prestige auringonsuojakalvot olivat helppo valinta Myllyyn, sillä niistä oli hyviä kokemuksia toisesta SOK:n hallinnoimasta paikasta, Sokos Hotel Kupittaalta.

– 3M kalvoista oli hyviä kokemuksia. Näillä kalvoilla oli tehty työ Sokos Hotel Kupittaan puistossa Turussa. Kalvoilla lasi pysyy kirkkaana, mutta saadaan lämpöenergian kulutusta leikattua, kertoo Jani Vitikka aiemmista kokemuksista.

Erinomaisesta lopputuloksesta vastasi Suomen Kiinteistökalvotus

Kalvojen asennuksen suoritti valtuutettu 3M asennusliike Suomen Kiinteistökalvotus, joka on tehnyt useita vaativia ja isoja kohteita Suomessa.

– Suosittelen tutustumaan näihin nykyaikaisiin kalvoihin. Itseäni vähän mietitytti, että tuleeko ikkunoihin joku musta kalvo ja se näkyy ulospäin. Tai että estääkö se kuitenkaan sitä lämpösäteilyä niin paljon. Oli kyllä yllätys miten nämä kalvot ovat kehittyneet, miten huippuja niiden ominaisuudet ovat ja sitten niistä löytyy vielä vaihtoehtojakin.

– Kauppakeskus Myllyyn haluttiin huomaamaton kalvo energiansäästöä varten ja projektissa kaikki onnistui erinomaisesti, kiitos asiantuntevan asennusliikkeen, Jani Vitikka summaa kokemuksensa 3M kalvoista ja Suomen Kiinteistökalvotuksesta.

Lue  laajemmin Case Kauppakeskus Myllystä Suomen Kiinteistökalvotuksen sivuilla julkaistusta laajemmasta artikkelista.

Haastattelu ja teksti: Digioma