Energiatehokkuutta ja viihtyvyyttä lisäävää viilennystä – Palvelukeskus Iiris

Energiatehokkuus unohtuu usein energiasaneerauksen ammattilaisiltakin kun auringonpaisteella liikaa lämpeneviä toimitiloja lähdetään viilentämään.

Turhan usein lähdetään kalliisti lisäämään jäähdytystehoa, eikä ongelman juurisyyhyn puututa. Toisin toimittiin Iiris-keskuksen tapauksessa.

– Se energiansäästöhän oli päällimmäinen seikka projektissa. Tuntuu hassulta, että jos on mahdollista jollakin tavalla saada ylimääräistä lämpöä leikattua pois niin miksi me käytetään energiaa tähän jäähdyttämiseen, monilta unohtuneen perusasian kiteyttää Kiinteistö Oy Iiriksen toimitusjohtja Pikkis Hukkanen.

Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksen projekti on hyvä esimerkki siitä, kun lähdetään lähdettiin liikkeelle ongelman aiheuttajasta, eikä tyydytty kalliimmaksi tulevaan oireiden hoitoon.

Oireiden hoidon sijaan panostettin juurisyyhyn

Energiatehokas viilennys lähtee siitä, että rajoitetaan tilojen kuumenemista ennen kuin lähdetään lisäämään jäähdytystehoa.

Case iiris-keskus osoittaa, miten energiatehokkuutta voidaan parantaa auringonsuojakalvojen avulla. 

Aurinko kuumensi tiloja liikaa

Iiris-keskuksen etelän puoleiset sisätilat kuumenevat lasisen julkisivun vuoksi auringonpaisteella huomattavasti. Tämän johdosta ilmanvaihtokoneita jouduttiin käyttämään suurella teholla ja kuluttamaan paljon energiaa viilennykseen.

Auringonsuojakalvoilla viilennät vastuullisesti

Sen sijaan että oltaisiin pyritty lisäämään kylmää ilmaa kuumaan tilaan, ympäristövastuullisempi vaihtoehto oli estää kuuman pääsy sisätiloihin ja siten vähentää jäähdyttämisen tarvetta. Tähän kannustaa myös energiayhtiön edustaja.

Toimitilojen jäähdyttäminen ei ole vain kustannuskysymys, vaan sillä on myös merkittäviä ympäristövaikutuksia. Jäähdytysprosessi vaatii runsaasti energiaa, mikä lisää hiilijalanjälkeä ja kuormittaa ympäristöä.

Merkittävää säästö energiakulutuksessa 

3M Prestige auringonsuojakalvoilla saavutettiin kohteessa merkittävää säästöä jäähdytykseen käytettävän sähkön kulutuksessa. Jo kesältä, jolloin kalvot asennettiin, saavutettiin yli 10 % säästö energiankulutuksessa aikaisempaan vuoteen verrattuna.

Vastuullista viilennystä ja miellyttävät sisätilat

Ennen kaikkea projektilla saavutettiin haluttu lopputulos: Viileämmät ja energiatehokkaammat tilat kustannustehokkaasti. Samalla tiloista saatiin myös silmille miellyttävämmät ja vähemmän häikäisyä aiheuttavat.

Auringosuojakalvoilla saadaan aikaan miellyttävät ja tuottavuutta edistävät työtilat ilman liiallista jäähdyttämistä. Tämä on vastuullinen ratkaisu myös ympäristöä ajatellen.

Lue lisää projektista vastanneen Suomen Kiinteistökalvotuksen sivuilta.