Suomen ensimmäisen kelluvan toimiston jäähdytys sai tuekseen 3M Prestige ikkunakalvot viime kesänä.

Helsingin Katajanokalle jäänmurtajien viereen ankkuroitu Arctia Shippingin off.ice, kelluva konttori, kaipasi kesäiseen aikaan viilennystä. Ennen jäähdytyslaitteiden ja ikkunakalvojen asennusta merimaisemakonttorissa oli kesällä kuuma. Suuret ikkunat ja rakennuksen tumma ulkokuori keräsivät kesäaikaan liiaksi lämpöä sisätiloihin. Auringonlämpöä koitettiin ensin rajoittaa peittävämmillä verhoilla. Lämmön lasku toimistossa ei näin ollut kuitenkaan riittävä, ja peittihän verhot myös upeita merinäköaloja.

Toimiston jäähdytystä merinäköaloja peittämättä

Jääkylmäksi off.ice konttoria ei tietty haluttukaan, mutta työolosuhteiden parantamiseksi toimiston jäähdytystä piti kuitenkin parantaa. Merinäköalat ovat kelluvan konttorin hienoja piirteitä, jotka haluttiin luonnollisesti säilyttää. Arctia Shippingin tekninen johtaja Kari Patrakka lähti hakemaan ratkaisua kahdelta suunnalta, jäähdyttämisestä ja auringon lämmön sisään tulon vähentämisestä.

– Tutkimme vaihtoehtoina ikkunoiden vaihtoa, ikkunakalvotusta tai jäähdytystä. Päädyimme simulaatioiden perusteella siihen, että ikkunakalvojen ja jääähdytyksen yhdistelmä olisi energiataloudellisin ja kustannustehokkain ratkaisu, valottaa Artctia Shippingin tekninen johtaja Kari Patrakka ratkaisun taustoja.

Ikkunakalvojen kesto ja elinkaarikustannukset mietitytti aluksi

– Ensimmäsiä tarjouksia tutkiessa mietitytti vielä kalvojen pitkäaikaiskesto ja sen myötä elinkaarikustannukset. Jotkin kalvotarjoukset oli melkein yhtä suuret hinnaltaan ikkunoiden kanssa. Mietimme myös, että joudummeko aika ajoin vaihtamaan kalvoja, jolloin elinkaarikustannus ikkunakalvoilla olisi noussut huomattavasti korkeammaksi kuin ikkunat vaihtamalla, taustoitti tekninen johtaja Kari Patrakka.

Suomen Teippitalon tarjouksesta ilmeni, että 3M Prestige ikkunakalvoille myönnetään 3M:n valtuuttamien asennusliikkeiden sisäpuolisiin asennuksiin 15 vuoden takuu, ja ulkopuolisiin asennuksiin 10 vuotta. Pitkä takuu ja järkevät elinkaarikustannukset johtivat toimiston jäähdyttämiseen 3M ikkunakalvojen avulla.

– Tarkentuneet tarjoukset ja takuutiedot johtivat siihen, että päädyimme kalvottamaan ikkunat. 3M ikkunakalvoille annetttava kohtuullisen pitkä takuuaika vaikutti merkittävästi päätöksen syntymiseen, kertoi Kari Patrakka.

Ikkunakalvot ja jäähdytys yhdessä olivat selkeästi onnistunut ratkaisu

– Kun kalvot oli asennettu ikkunoihin, niin huomasi heti, että lämpösäteily huoneissa on selkeästi pienempi. Tämä havainnoitiin jo ennen kuin jäähdytys kytketty päälle, kertoo Patrakka.

Ikkunoiden kalvotttamisella ja jäähdytyksellä oli merkittävä yhteisvaikutus toimiston lämpötilaan. Ihan tarkkaa faktaa meillä ei ole mitattuna siitä, että mikä on kummankin osavaikutus lopputulokseen.

– Noin vuoden käyttökokemusten jälkeen voi todeta, että kyllä tämä kokonaisuus oli onnistunut ratkaisu, sanoo Patrakka.

Kalvojen asennuttaminen oli koko projektin vaivattomin osuus

Tilaajan näkökulmasta kalvottaminen oli hyvin yksinkertainen ratkaisu, eikä asennustyö juuri vaikuttanut konttorilla työskentelyyn.

– Ikkunakalvojen asennuttaminen oli meidän kannalta niin simppeli homma, että sitä ei paljoa tarvinnut mietittiä. Se oli koko projektin helpoin vaihe. Kaikki tämä jäähdytysten lisääminen ja putkien vedot sisällä olivat monin kerroin haastavampia, kestoltaan pidempiä, vaikeampia ja kalliimpia.

– Toimistolla työskentelyyn ikkunakalvojen asennus ei vaikuttanut mitenkään. Kalvoasennukset meni todella sujuvasti. Sen suhteen ei ollut mitään ongelmia, tiivistää Patrakka asennustöiden vaiheita.

Kelluva toimisto ikkunakalvot

Lyhyt asennusaika heti kun säät sallivat

– Koko prosessi meni sujuvasti ja helposti. Asennusaika oli lyhyt. Hetken jouduimme keväällä odottamaan riittävän lämmintä ja tyyntä asennuskeliä. Mutta sitten kun se keli löytyi, niin ei mennyt kuin muutama päivä, kun oli kalvot ikkunoissa. Ja kun ne on asennettu, niille ei tarvitse tehdä mitään. Ikkunakalvot eivät vaadi huoltoa, kiittelee Patrakka niiden vaivattomuutta.

– Asennusliikkeen kanssa kaikki toimi hyvin.  He käyttivät meidän varastoamme esivalmistelupaikkana, ja kaikki toimi hienosti senkin suhteen. Ei mitään moitittavaa, sujuva kokonaisuus. Asentajat käyttäytyivät hyvin ja olivat kohteliaita silloin, kun tuossa tavattiin, kuvailee Patrakka yhteistyötä Suomen Teippitalon kanssa.

– Mukava kuulla, että meille hiukan poikkeusjärjestelyjä teettänyt asennus näyttäytyi silti vaivattomana ja miellyttävänä asiakkaallemme,  ilahtuu Kenias palautteesta.

Kalvotus meren yllä sujui Teippitalon ja Janneniskan yhteistyöllä

– Ikkunakalvojen asentaminen meren yllä vaati nostolava-autolta jopa 35 metrin sivu-ulottumaa, ja ajoittain keinuva, kelluva rakennus tarjosi muutoinkin oman haasteensa, naurahtaa Joni Kenias Suomen Teippitalolta.

– Erilaiset lupa-asiat ja työturvallisuuden varmistaminen, työskenneltäessä aivan Laivastopuiston rantaan ajetun nostolava-auton varassa, vaativat erityisosaamista ja kokemusta myös henkilönostinpalvelujen tarjoajalta. Janneniskan osaamisen ja viimeisintä tekniikkaa edustavan koriauton turvin asennus sujui ongelmitta ja turvallisesti, kiittelee Teippitalon Joni Kenias Janneniskan kanssa sujunutta yhteistyötä.

Elinkaarikustannusten ja vaivattomuuden vuoksi helppo suositella

– Elinkaarikustannukset ratkaisivat, hankintahinta on jonkin verran korkea, mutta sen jälkeen nämä ikkunakalvot ovat huoltovapaita. Näin elinkaarikustannus jää kokonaisuudessaan pieneksi.

– Sujuvaa ja helppoa yhteistyötä. Kun kalvot saatiin asennettua, niin sen jälkeen ei ole tarvinnut huolehtia mistään. Kaikkiaan simppeli homma, ainakin meidän kannalta, tyytyväisiä olemme. Voin suositella niin 3M ikkunakalvoja kuin Suomen Teippitaloa niiden asentajana, päättää Arctia Shipping Oy:n tekninen johtaja Kari Patrakka.

Lisätietoja:
Tekninen johtaja Kari Patrakka, Arctia Shipping Oy, Puh. 046 876 7120, www.arctia.fi
Toimitusjohtaja Joni Kenias, Suomen Teippitalo Oy, Puh. (09) 755 26 10, www.teippitalo.fi

3M ikkunakalvot: Asennusliikkeet ja jälleenmyyjät
Haastattelu ja tekstiwww.vapauttamo.fi