Arkkitehti Erik Bryggmanin 1920-luvulla suunnittelemaan, sittemmin suojeltuun kiinteistöön, hotelli Scandic Plazaan Turussa kaivattiin viilennystä.

Hotellihuoneet lämpenivät liikaa kesäkuumalla

– Hotelli on avattu kiinteistöön ensimmäisen kerran jo vuonna 1929. Tottakai kiinteistöä on remontoitu vuosien varrella, mutta ilmanvaihto on pääsääntöisesti samanlainen kuin alkuperäinen, kertoo hotellinjohtaja Mikko Henriksson.

Kuumina kesinä lämpötilat huoneissa alkoivat nousta liian korkeiksi. Kiinteistöön kaivattiin viilennystä.

– Iso investointi mietitytti. Kuinka paljon hyötyä saadaan ja onko investointi kannattava? Asiaa piti tutkia, sanoo Henriksson.

Ikkunakalvoista löytyi referenssejä

– Ikkunakalvojen käytöstä viilennykseen löytyi referenssikohteita omastakin ketjusta. Viilennystä auringonsuojakalvoilla oli toteutettu jo Lahden ja Porin Scandic hotelleissa, kertoo hotellinjohtaja Mikko Henriksson.

3M auringonsuojakalvoilla viilennetään tiloja myös Kajaanin Scandic hotellissa.

Hyvien kokemusten perusteella myös Turun Scandic Plazaan päädyttiin asennuttamaan 3M Prestige auringonsuojakalvot.

Suojeltu kiinteistö – haasteita viilentämiselle

Bryggmanin talona tunnettu rakennus on skandinaavisen funkistyylin upea edustaja ja yksi Turun tyylikkäimmistä hotelleista.

– Kun tämä hotellimme on suojeltu rakennus, Bryggmannin funkkishelmi, niin eihän tänne niin vain vedetä uutta ilmastointitekniikkaa helposti, kertoo hotellinjohtaja Henriksson.

Suojeltu kiinteistö, päivittäisine asiakkaineen, asetti omat haasteensa hotellin viilentämiselle huomaamattomasti.

Aurinkosuojaus ikkunakalvoilla ennen jäähdytystä

Ikkunakalvojen asennus ennen jäähdytystä on järkevä yhdistelmä niin energiakustannuksia kuin ympäristöä ajatellen. Tämä on tärkeää ympäristötyöhön panostavassa Scandic-ketjussa.

– Ilmastointitekniikan uudistukset ovat suunnitelmissa. Ikkunakalvotus yksin ei ole meillä lopullinen ratkaisu, vaan tarkoitus on, että ilmastointitekniikkakin vielä uudistetaan. Ikkunakalvotus tulee jatkossa helpottamaan ja tukemaan jäähdytystä, sanoo Henriksson viitaten ikkunakalvojen tuomaan energiansäästöön.

Energiankulutus ja jäähdytyskustannukset jäävät pienemmiksi, kun auringonlämmön siirtymistä sisätiloihin rajoitetaan auringonsuojakalvoilla. Huoneiden valoisuus säilyy 3M ikkunakalvoja käytettäessä.

Ikkunakalvot eivät erotu ulkoa eikä sisältä

– Kalvo on siitä hyvä, että sitä ei huomaa. Jos ei asiasta mainita, asiakas ei edes huomaa sitä. Palautetta on tullut siinä mielessä, ettei asiakkailta ole tullut valitusta kuumuudesta, kertoo Henriksson tyytyväisenä.

Suojeltu kiinteistö näyttää ikkunakalvojen asennuksen jälkeen samalta kuin sitä ennen.

Asennus asiakkaita ja hotellin toimintaa häiritsemättä

Jäähdytyksen toteutus suojeltuun funkkis-kiinteistöön on haasteellista asiakkaita häiritsemättä tai ilman hotellin tai sen osien sulkemista. Ikkunakalvojen asennus sen sijaan onnistuu hotellin asiakkaita häiritsemättä.

– Ikkunakalvojen asennus meni hyvin, sujuvasti ja näppärästi. Ei roskaa, ei käryä, ei melua. Eikä asennustöihin mennyt paljoa aikaakaan, kiittelee Henriksson.

– Asennusliikkeen toiminnasta ei ole muuta mainittavaa, kaikki meni hyvin, kertoo Henriksson valtuutetun 3M asennusliikkeen, A-Opasteen asennustyöstä

– Suosittelen 3M ikkunakalvoja muillekin. Se on huomaamaton, tehokas ja hyvä. Ainoa pieni rajoite on, ettei asennuksia voi tehdä pakkasella tai edes ihan nollakeleillä, valaisee Henriksson.

– Täytyy hankkia samanlaiset ikkunakalvot kotiinkin, ei siinä muu auta, päättää hotellinjohtaja Mikko Henriksson haastattelumme.

Mikko Henriksson, viilennys suojeltuun kiinteistöön, Scandic Plaza Turku

Hotellinjohtaja Mikko Henriksson, Scandic Plaza Turku

Asennus ulkolämpötilan ollessa plussan puolella

Tilaa ikkunakalvot alueesi 3M asennusliikeeltä vielä ennen talven tuloa, niin vältyt kevään asennusruuhkilta.

Valtuutetun asennusliikkeen asentamina 3M auringonsuojakalvoilla on, kalvotyypistä riippuen, jopa yli 10 vuoden takuu.

Lisätietoja:

Hannu Heikkilä
Ikkunakalvoasiantuntija
Puh. 0400 302 643
hannu.heikkila@energiakalvot.fi
www.energiakalvot.fi

Mika Laine
Suomen 3M Oy
Puh. 09 5252 485
mlaine@mmm.com
www.ikkunakalvot3M.fi

Mikko Henriksson, Hotellinjohtaja
Hotelli Scandic Plaza, Turku
Puh. 050 5287 393
www.scandichotels.fi

Juhani Rahila, Toimitusjohtaja
A-Opaste
Puh. 040 5315 222
www.a-opaste.fi

3M ikkunakalvot: Asennusliikkeet ja jälleenmyyjät

Haastattelu ja tekstiwww.mobicon.fi